Skladování olivového oleje
SKLADOVÁNÍ OLIVOVÉHO OLEJE
Skladování olivového oleje je velmi důležitým aspektem k uchování správné kvality oleje. Okamžikem extrakce oleje z plodů začíná proces stárnutí, které se mu dá mnohdy alespoň trochu předejít.
Je obecně známo, že olivový olej by měl být skladovám v tmavých, uzavřených a nepřetopených prostorech (ideálně kolem 20°C). V takto ideálních podmínkách olej vydrží v rozmezí 12-36 měsíců, avšak záleží na složení a podílu antioxidantů a polynenasycených mastných kyselin. Po otevření oleje je vhodné jej spotřebovat přibližně do 2 měsíců.
Výhodou našich výběrových a prémiových olivových oleje je fakt, že nízká acidita a vysoký obsah přirozených antioxidantů zajistí vysokou stabilitu a trvanlivost oleje. Většina našich olejů je ve tmavých lahvích, které přirozeně blokují UV světlo, které kvalitě a trvanlivosti oleje moc neprospívá.
V ideálním případě skladujte olivový olej mimo světlo a teplo, zvýšená teplota nad cca 25°C má negativní vliv na senzorické vlastnosti oleje a spolu se světlem urychluje jeho žluknutí. Praktické místo skladování oleje většiny lidí je blízko sporáku nebo varné desky, to je ovšem nejhorší.
Olej a mráz?
V zimním období se často stává, že je olej vystavován nízkým teplotám, zejména při přepravě zásilky z našeho skladu k Vám. Olivový olej vlivem nízké teploty zhoustne a zamlží se hromadou neprůhledných částic. Nejde o nevratný proces, pouze nastává tuhnutí voskových částí oleje. Když se olej vrátí zpátky do pokojové teploty, tyto částice se velmi rychle rozpustí a olej bude opět čirý bez jakékoliv negativní změny ve složení či nutričních hodnotách.
Většina odborníků z oboru se shoduje na tom, že ideální teplota ke skladování olivového oleje je 10°C.